Przejdź do treści

Jak anulować rezerwację i zwrócić pieniądze klientowi?

W sekcji Rezerwacje otwórz menu ⋯ rezerwacji i wybierz Anuluj. Płatność kartą online jest zwracana automatycznie, pomniejszona o ewentualną opłatę za anulowanie. Inne zwroty wykonasz ze szczegółów rezerwacji lub z własnego konta.

1 min czytania

Jak to zrobić

  1. Otwórz Rezerwacje i znajdź rezerwację, np. wyszukując klienta.

  2. Otwórz jej menu ⋯ i wybierz Anuluj. Okno pokaże, ile wróci na kartę.

  3. Kliknij Anuluj rezerwację. Klient dostanie e-mail oraz SMS, jeśli wysyłasz SMS-y.

  4. Aby zwrócić więcej (np. opłatę za anulowanie), otwórz rezerwację, wpisz Kwota do zwrotu i kliknij Zwróć płatność. Puste pole zwraca całą pozostałą kwotę.

  5. Zaliczka zapłacona kartą: w szczegółach rezerwacji kliknij Zwróć zaliczkę albo Przepadek zaliczki, aby ją zatrzymać.

  6. Gotówka, Kartą na miejscu lub Przelew bankowy: odeślij pieniądze z własnego konta. Resovu nie widzi tych płatności i ich nie zwraca.

  7. Sprawdź status płatności w szczegółach rezerwacji: Zwrócona lub Częściowo zwrócona.

Wskazówki i częste błędy

  • Kody rabatowe i kwoty z kart podarunkowych użyte do rezerwacji wracają automatycznie.
  • Jeśli klient anulował i wybrał środki na kolejną rezerwację, szczegóły pokazują Za odwołanie przyznano środki na kolejną rezerwację. Nie zwracaj dodatkowo pieniędzy – najpierw kliknij Anuluj środki, potem Zwróć płatność.
  • Zwroty na kartę są wypłacane z Twojego salda Stripe i zwykle docierają do klienta w ciągu 5–10 dni roboczych.
  • Jeśli automatyczny zwrot się nie powiedzie, dostaniesz powiadomienie. Zwróć pieniądze przyciskiem Zwróć płatność w szczegółach rezerwacji albo oddaj je klientowi samodzielnie.

Częste pytania

Czy mogę anulować bez naliczania opłaty za anulowanie?

Opłata z Twoich zasad anulowania jest naliczana automatycznie. Aby z niej zrezygnować, po anulowaniu zwróć resztę przyciskiem Zwróć płatność.

Kto może anulować rezerwacje?

Właściciel i administratorzy. Rezerwacji anulowanych, zakończonych i oznaczonych jako niestawienie się nie można anulować ponownie.

Co dzieje się ze zwolnionym terminem?

Znów jest dostępny do rezerwacji online, a klienci z listy oczekujących dostają powiadomienie, jeśli lista oczekujących jest włączona.

Gdzie to znaleźć w Resovu

Czy ten artykuł był pomocny?

Nie możesz znaleźć odpowiedzi?

Napisz do nas przez Wsparcie w panelu lub na resovu@resovu.com.

Napisz do wsparcia